Diari Menorca | Plataforma en defensa de l’escola pública de Menorca | 12-sep-2012
Davant l’inici d’aquest curs la “Plataforma en defensa de l’escola pública de Menorca” vol posar damunt la taula la següent situació que, no per anunciada, deixa de ser molt preocupant:
a) L’Augment de les ràtios a les aules ja és una realitat amb totes les conseqüències negatives que aquest fet comporta.
Aconseguir el bon ambient de feina imprescindible per al procés d’ensenyament-aprenentatge serà molt i molt difícil. L’atenció que el professor/a podrà donar a cadascun dels seus alumnes serà clarament insuficient. L’aplicació de determinades metodologies a les nostres aules, en molt casos no serà possible. A tot açò, se li afegeix que l’espai disponible a les nostres aules no permet encabir el nombre actual d’alumnes, i molt menys emprar aquest espai de forma flexible.
b) La reducció de contractacions (500 professors menys a Balears). Atendre adequadament la gran diversitat dels alumnes es converteix en una tasca realment complicada. Malgrat encara hi havia mancances greus, els darrers anys s’havien fet passes importants per millorar l’atenció individualitzada dels nostres alumnes. Però actualment ens trobem amb grups de trenta alumnes on més de 10 presenten diversos graus de dificultats d’aprenentatge. A més, també s’ha reduït el nombre d’especialistes (PT, AL, AD, TISE…) amb qui contaven els centres.
c) No cobertura de les baixes inferiors a un mes. Entre altres coses, açò provocarà la ruptura de la dinàmica del curs.
d) La pujada de l’IVA, la reducció de les ajudes per a l’adquisició i la reutilització de llibres. Una veritable sangria per a les famílies.
e) Manca de finançament per al dia a dia dels centres. Els centres són l’escenari de l’educació dels nostres fills i haurien d’estar plenament dotats.
f) Precipitació dels processos i terminis marcats per la Conselleria. Aquest fet no permet als centres exercir la limitada autonomia de la que disposen. Aquesta constant improvisació des de la conselleria no deixa espai per a la reflexió que exigeix la bona planificació del curs dels nostres fills.
g) La lliure elecció de llengua. Es va generar un problema on no existia i ara… ni se’n parla. Han deixat tots sols als centres davant el problema.
h) Formació dels professors. No es destinen recursos suficients per poder assolir-la.
i) Manca de transparència a les adjudicacions de places. Aquestes maneres d’actuar generen suspicàcies i aprofundeixen l’ambient de desconfiança que s’està generalitzant en la societat provocant que els ciutadans no confiïn en l’administració.
j) Fracàs escolar. Amb l’aplicació de totes aquestes retallades juntament amb el desprestigi i descrèdit dels professional de l’ensenyament, no s’aconseguirà reduir. No oblidem que som la comunitat que encapçala les estadístiques amb un 30%.
S’ha de tenir en compte que l’ensenyament públic és l’únic que garanteix la igualtat d’oportunitats, cohesió social, la superació de les desigualtats d’origen, la vertebració de tota la societat i el progrés individual i social de TOTS i TOTES.
Malgrat la situació, la comunitat educativa seguirem treballant i lluitant per la qualitat de l’educació.
Plataforma en defensa de l’escola pública